Съюзът на погребалните фирми в България е най-старата, най-голямата и широко представена в цялата страна организация в бранша на траурните и погребалните услуги в България, член е на Българската търговско промишлена палата и национален член за България на Международната федерация на погребалните асоциации.

Новини на СПФБ

Грижа за починал, носител на Covid-19

Висшият съвет за обществено здраве издаде становище на 28 февруари 2020 г. относно погребението на починали хора с коронавирус. Ако смъртта настъпи по местоживеенето на починалия, трябва да се извърши преместване в погребален дом. Той трябва да бъде поставен в погребален чувал , който вече не може да се отваря. Починалия може да бъде поставен в обикновен ковчег, няма нужда да се използва херметичен ковчег. Затварянето на ковчега трябва да се извърши възможно най-бързо.

Ограничени са и желанията , завещани от починалия. Не е позволено да се практикуват консервационни грижи или танатопраксия (балсамиране). Освен това ритуалните, еврейските или мюсюлманските тоалети, вече не са възможни. Репатрирането в чужбина винаги е възможно с разрешение на ARS (Регионална здравна агенция). Поради използването на погребални чували и необходимата бързина на извършване на погребението, роднините няма да могат да видят останките на починалия преди затварянето на ковчега.

Източник: френски сайт