Съюзът на погребалните фирми в България е най-старата, най-голямата и широко представена в цялата страна организация в бранша на траурните и погребалните услуги в България, член е на Българската търговско промишлена палата и национален член за България на Международната федерация на погребалните асоциации.

Новини на СПФБ

Изненадващи данни за смъртността в България, въпреки коронавируса

Изненадващи сравнителни данни за смъртността в България по седмици за последните пет години изнесе Националния статистически институт. От НСИ обаче уточняват, че данните за 2020 г. са предварителни и има закъснение в регистрирането/обработването на някои съобщения за смърт или броят на смъртните случаи през седмиците на 2020 г. ще се увеличава при всяко следващо генериране на тази справка.

Данните включват всички български и чужди граждани с настоящ адрес в страната, починали на територията на страната. В данните не са включени българските граждани, починали в чужбина. Според данните, в седмицата от 30 декември до 5 януари 2020 г. са починали - в София - 292 души, Пловдив - 176, Стара Загора 110, Бургас 101, Варна - 87 души. За сравнение, след обявяването на коронавирусната пандемия тези цифри в някои градове намаляват. Последната отчетена седмица (19-та) на 2020 г. смъртността за същите градове е - София - 248, Пловдив - 178, Стара Загора - 84, Бургас - 99 души, Варна - 115 души.